Möte med landsbygdsministern


Landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg var på besök i Uddevalla. Möjligheten att träffa henne kunde han inte missa. Här kommer Claes Oltegens anteckningar från det mötet:


"Passade på idag, efter tips från Lars-Olof, att träffa vår landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg för att överlämna Anders Stigebrandts och Lars-Olof Axelssons fallstudie . Vi hann dock bara prata en väldigt kort stund då hennes schema var väldigt tight, 20 min tal i Uddevalla, sen direkt vidare till Färgelanda sen Trollhättan


Lämpligt nog berörde hon bl a i sitt tal vikten egenproducerad mat !

Den straffsparken kunde jag inte släppa utan pekade då ut mot Byfjorden, talade om våra nedsänkta konstgjorda rev som numera innehåller mängder av framtida fisk mat OM DOM TILLÅTS VÄXA IFRED.


Informerade om att enbart här i Byfjorden äter dom (skarven) enl studien mellan 18-44.000 torskar / år , till en sammanlagd vikt av ca 1,8-3,4 ton / år ! Hur viktigt det då är att bestånden av säl o skarv hålls nere rejält för vår ambition att uppfylla värdet o vikten av ” hemmaproducerad närodlat mat. Det höll hon med om !

Jag bad henne försöka hinna läsa igenom rapporten under resan ..

Slutligen hann vi även beröra projektet med återupptagande av ytvattenpumpning för att syresätta fjorden också var en viktig faktor för att torskarnas överlevnad och fortplantning


Hon verkade genuint intresserad och önskade oss lycka till med våra projekt."