Information till elever i åk 8, Filmstaden, Uddevalla, den 17 januari 2024.
Trots kyla, halv storm och virvlande snö så var det god uppslutning av ungdomarna. Stiftelsen Byfjorden framtids ordförande, Lars Bäckström, inledde med orden:


Hej!

Havet är en utställning på Bohuslänsmuseumsomvillberätta om havetför lite yngre barn.Den filmen ni ska få se, är gjord för er och vuxna.Bakom filmen finns bland annat Stefan Edman från Ljungskile.

Filmenvill berätta att havet är stort och bra. Men att havet också är hotat.En del tror att havet ligger långt bort. Men havet är nära, 100 meter bort.Vår vik av havet är Byfjorden.

När er mormor och farfar, var i er ålder var fjorden frisk. Folk fiskade torsk och badadepåUnda, Lindesnäs och Bodele.

Vi badar fortfarande i fjorden,den är bra för bad.menfisken försvann. När era föräldrarvar barn,var det mest bottennapp.

Fjorden är inte frisk.Ingen riskför oss som badar.Men den är djup,som mest ca50 meter och under 15 meter är den död. På botten inget syre, bara svavel. Där kan inget leva,ingen fisk, inte ens smådjur, inget levande.

Visom står här,frånFjordtorsk ochByfjordens framtid,ska fixa fjorden.I början av filmen ser ni en av oss, Lars-Olof Axelsson. Han pratar om vad vi gjort. Iår ska vi sätta ut pumpar, som ska se till att syret kommer tillbaka.

Vi gör det tillsammans med Uddevalla kommun. Alla partier har ställt upp ochhjälpt till med pengar. Men själva jobbet får vi göra själva.

Vi vet att det går. Vi har redan sett till att vi kommeratt få tillbaka en del torsk till Byfjorden. Det har vi gjort genom att bygga bostäder åt dom. 64 Konstgjorda rev av betong. Ni kan se ett av dom, på Svenskholmen, i början av strandpromenaden.

I den här filmen ser nimånga.som jobbar för havet på andra ställen efter Bohuskusten.Allt börjar med att man lär sig fakta. Skolan är till för det. Därför får ni se den här filmen.

När ni skaffat kunskap, kan ni bestämma om ni vill göra något för havet. Man kan bestämma sig för om man vill vara en del av problemet eller en del av lösningen.

När ni går ut kan ni ta en av våra broschyrer, eller kolla på hemsidan, byfjordensframtid.se

Men nog pratat, dags för film.Från vänster: Inge Bäckström, Sofia Stengavel, Thomas Ericson,

Kajsa Gustavsson och Lars Bäckström.