Lögesrapport augusti 2024


Under slutet av 2023 beslutade kommunfullmäktige enhälligt att stödja vårt projekt genom en överenskommelse - s.k. IOP (idéburet offentligt partnerskap).

Vi inledde säsongen under våren genom en kraftansträngning för att genomföra byggnation av vår flotte. Byggnationen var en utmaning. Den genomfördes under våren som var kall, regnig och blåsig. Bygget genomfördes i ouppvärmda lokaler och senare utomhus. Allt arbete var ideellt och vi är tacksamma för alla frivilliga som bidrog till att genomföra byggnationen. Flotten blev en succé. Pumparna monterades på flotten, flotten bogserades på noggrant angiven plats med rätta koordinater. El-anslutning arrangerades från det el.skåp som stod kvar sedan tidigare projekt med syresättning av Byfjorden. Den 6 maj startades pumparna genom en knapptryckning på en dataskärm. I samband med detta var det invigning av projektet med ett event på en fullsatt hörsal på Bohusläns museum.

Nu har pumparna varit igång sedan maj. Det genomförs månatliga mätningar av en mängd parametrar på olika djup. Mätningarna sköts av Bohusläns vattenvårdsförbund som genomför dylika mätningar av vattenkvaliteten kontinuerligt sedan många år. Det som studeras är bl.a. pH, salthalt, syremättnad och syrekoncentration samt turbiditet. Vi kan redan se effekter av pumpningen såsom sjunkande salthalt i djupvattnet vilket innebär att den specifika vikten hos djupvattnet minskar. Det är den viktigaste parametern för ett framtida vattenutbyte av djupvattnet - företrädesvis vid kraftiga östliga vindar (se även prof. Anders Stigebrandts sammanfattning på hemsidan- Läs här

Mätningar görs även av ammonium, svavelväte, silikat och fosfor. Sammanfattningsvis visar dessa mätningar att koncentrationerna minskat med en tredjedel jämfört med förhållanden i februari 2024.


I juni deltog vi i hamnfesten vid vita båtarna dagen innan seglingstävlingen Bohusracet. Vi marknadsförde då oss på olika sätt. Nästan samtidigt gick friidrotts SM av stapeln. Vi var då representerade med ett informations tält samt genom att samma typ av betongkonstruktion som våra rev användes som hinder mot ev. terrorism. Detta innebar en ”snackis” och gav upphov till frågor.


I början av augusti deltog vi i Västerhavsveckan. Vi presenterade vårt projekt i en tältmonter utanför muséets entré. På kvällen den 7.8 genomförde vi en presentation och uppdatering av vårt projekt i muséets hörsal.


Vi har fördjupat vårt samarbete med Uddevalla hamn. Vi genomförde en presentation av projektet för hamnens ledning och vi fick information om hamnens verksamhet. Senare gav det upphov till ett generöst bidrag från hamnen till vår verksamhet. Under september har vi besökt isbrytaren Atle och presenterat vårt projekt för besättningen samtidigt som vi fick höra en del om isbrytnings verksamheten.


Tvärforum om skarv och säl genomfördes i början av september i arrangemang av HAV på Scandic Crown i Göteborg. Vi var väl representerade på denna heldag som innebar utbyte av tankar och nya personkontakter. Regeringens proposition om Havsmiljön som antagits av riksdagen var en viktig bakgrund till mötet. Det är värt att notera att vid regeringsförklaringen nämnde statsministern nya initiativ mot den stora förekomsten av skarv och säl.


Under sommaren har en informationsfilm tagits fram om vårt projekt. Filmen ligger på vår hemsida. Den har visats i olika sammanhang och mottagits positivt. Senast visades filmen för kommunfullmäktige med kommentarer av Lars-Olof Axelsson. Filmen blir ett av våra verktyg för att marknadsföra projektet. Ekonomiskt stöddes arbetet med filmen av Thordénstiftelsen. Vi marknadsför oss också numer på Facebook och Instagram.


Vi planerar återkomma med en rapport varje månad framöver. Vi riktar våra rapporter till våra sponsorer men även till allmänheten eftersom rapporterna publiceras på vår hemsida.

Thomas Ericson

Ordf. i Projekt Fjordtorsk